Nieuws

Reisverslag van Lian de Graaf voor SOS Kinderdorp.

SOS Kinderdorp

- In een eerdere nieuwsbrief heeft u kunnen lezen over het onbetaald verlof en de fietsactie van collega Lian de Graaf. Ze fietste in Vietnam om geld in te zamelen voor SOS Kinderdorpen. Deze organisatie geeft al ruim 60 jaar kinderen een liefdevol thuis in een gezinshuis.

Om u een terugkoppeling te geven van haar reis en het bezoek aan een SOS Kinderdorp in Vietnam is hier een kort fragment uit haar reisverslag:

‘Mijn eerste bestemming van mijn reis: Vietnam, het land van de strohoeden, fietsen, mekong delta, loempia’s en drijvende dorpen! Samen met mijn 6 Nederlandse medefietsers zijn we vanuit Ho Chi Min City naar het binnenland gereisd om daar op de fiets te stappen voor onze fietstocht van 550 kilometer naar het noorden. Vlakbij het bergstadje Dalat ligt een van de 15 SOS Kinderdorpen van Vietnam.

Vanuit ons hotel was het een klein stukje op de fiets naar het dorp, maar natuurlijk wilde we in stijl aankomen, dus fietstenue aan! We werden ontvangen met een kop thee en een korte uitleg van 2 'ouders'. Ze vertelde dat dit kinderhuis in 1973 begonnen is, vanwege de oorlog lange tijd gesloten is, en toen in 1989 weer open ging. Er wonen 120 kinderen, verdeeld over 14 woningen, oftewel gezinnen. De kinderen blijven tot ze 16 of 20 jaar oud zijn. Bij 16 gaan sommigen op de middelbare school buiten het terrein wonen, anderen verlaten bij 20 jaar het dorp. Inmiddels hebben 50 jongeren dit traject doorlopen. Ze zijn verder gaan studeren en/of zijn getrouwd. Op het terrein werkt 2 soorten personeel: kantoormensen die na hun werk gewoon naar huis en hun gezin gaan, en de mensen die de vader/moeder in het SOS gezin zijn en dus daar ook continue wonen. Deze mensen zijn niet getrouwd en hebben geen kinderen, voor hen is het SOS gezin hun familie. Wat een toewijding!0

Na de uitleg vertellen we ieder waarom we aan deze fietstocht mee doen. Leuk om voor de ouders te horen, maar zo kreeg ik zelf ook meer te weten over mijn medereisgenoten.

Daarna werden we bij 1 familie uitgenodigd. De moeder zag er trots uit, de kinderen nog erg verlegen. De moeder woont daar al 21 jaar en heeft al 8 kinderen die zelfstandig wonen, oftewel een eigen leven hebben. Ze vertelt van een meisje dat een beurs gewonnen heeft en daarmee een accounting opleiding gevolgd heeft in Australië. Ze werkt daar nu op een bank. Laatst was ze weer terug in Vietnam omdat haar 'broer' ging trouwen. Ook met de andere kinderen heeft de moeder nog contract. Voor ieder is het SOS dorp blijvend hun familie.

Gaandeweg het gesprek komen de kinderen die nu bij deze moeder wonen, ook wat los. Ze zingen 2 liedjes voor ons en we vragen wat ze willen worden. We horen leraar, verpleegster en voetballer. Ook vragen we hun namen, en een meisje zegt iets a la Lian. Ik beschouw haar maar als mijn naamgenoot! Vooral de spelletjes die we samen doen, vinden ze leuk en uiteindelijk wil ook iedereen graag op de groepsfoto.

Het was erg bijzonder om het kinderdorp van zo dichtbij te zien en de ouders en kinderen te ontmoeten. Ik heb echt de indruk dat ze samen een liefdevol gezin vormen, zoals de slogan van SOS is, en de verhalen van de volwassen kinderen geven aan dat ze een mooie toekomst tegemoet gaan!’

Lian dankt alle sponsoren voor hun belangstelling en bijdrage! Ze is per april weer aan het werk bij PlanningIT.

Archief

Aanmelden nieuwsbrief

Meld u vrijblijvend aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte!