Nieuws

Tzorg. De zorgtak van schoonmaakondernemer CSU.

TZorg Personeelsplanning

- Dat ging bijna met de snelheid van het licht, de betreding van de markt voor huishoudelijke hulp door CSU. Sinds de invoering van de Wmo is de markt voor huishoudelijke hulp ook open voor andere partijen dan alleen thuiszorgorganisaties. Met Tzorg is schoonmaakonderneming CSU hier krachtig op ingesprongen en heeft inmiddels in 220 gemeenten een licentie verworven.Tzorg heeft momenteel jaarlijks  2 miljoen uren in te plannen verdeeld over 3.300 medewerkers n 13.000 cliënten. “Dat lukt niet meer met een spreadsheet”. Aan het woord zijn Guus van Mourik, financieel directeur CSU en Mark van der Linden, projectcoördinator ICT.

Kwaliteit voorop

Tzorg won in korte tijd een aantal grote aanbestedingen. Door de forse toename van werk ontstond een urgent planningsvraagstuk. Tzorg is te rade gegaan bij haar vaste automatiseringspartner Unit 4 en die heeft PlanningIT aanbevolen. Vooral omdat de noodzakelijke koppelingen van SP-Expert met andere systemen goed en snel te realiseren zijn. En snelheid was geboden. Toch is al vrij snel gekozen voor een iets rustiger aanpak en heeft Tzorg nog driekwart jaar met een noodoplossing gewerkt. “Het is toch altijd weer complexer dan je denkt. We hebben PlanningIT meer tijd gegeven met de boodschap: als het dan maar goed is!”, vertelt Van Mourik. “Want de kwaliteit van de personeelsplanning is van groot belang. En het ondersteunende systeem moet perfect kloppen.” Van Mourik: “Het gaat om het correct en tijdig uitbetalen van de lonen, ofwel goed werkgeverschap. En je moet de cliënten uitstekend bedienen. Dat wil zeggen dat we medewerkers in moeten zetten met de juiste competenties. Goede communicatievaardigheden, betrouwbaarheid. Ze komen immers bij de cliënten in huis.”


‘Er flink voor gaan’

De cultuur bij Tzorg (CSU) is ‘er flink voor gaan’. Dat geldt bij het betreden van de nieuwe markt en dat geldt ook voor de implementatie van SP-Expert. Er is meteen geïnvesteerd in nieuwe hardware: twee SQL-servers en een speciale koppelserver. In samenwerking met de systeembeheerders heeft PlanningIT SP-Expert geïnstalleerd en de koppelingen met andere programma’s gerealiseerd. Bijvoorbeeld met het tijdregistratiesysteem. Het plannen zelf geschiedt in CareWare van MCH+, partner van PlanningIT. CareWare is speciaal ontwikkeld voor de thuiszorg. Wat nieuw is ontwikkeld voor Tzorg is een weekplanning. De traditionele – medische – thuiszorg werkt doorgaans met een dagplanning en daar is CareWare standaard op ingericht.
Decentraal plannenIn lijn met de bedrijfsorganisatie is ook de planning decentraal opgezet. Ongeveer 20 planners plannen huishoudelijke hulp in voor de 13.000 cliënten. “Door de decentrale organisatie creëren we lokale binding en korte lijnen. Je moet een Amsterdammer niet doorverbinden met een Limburger”, betoogt Van Mourik.

Effecten positief

De effecten van de nieuwe planningsaanpak zijn duidelijk te merken. Van Mourik en Van der Linden geven aan dat risico’s zijn verminderd, contractuele afspraken zijn goed geborgd, de facturering verloopt beter, de uren kloppen en er zijn veel minder correcties nodig. “Zo is het aantal loonklachten gedaald met 80 tot 90%. Dit systeem, deze aanpak past bij ons imago als betrouwbare werkgever. En als betrouwbare partner voor gemeentes. De kwaliteit van bijvoorbeeld onze verantwoording – rapportages – is uitstekend. Vertrouwen is belangrijk voor onze doorgroeiambities. Dit systeem helpt ons die ambitie te realiseren. PlanningIT is voor ons een stabiele partner”, geeft Van Mourik aan.
www.tzorg.nl

Archief

Aanmelden nieuwsbrief

Meld u vrijblijvend aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte!